EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия готова с договор за АЕЦ в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия готова с договор за АЕЦ в Турция

mail10:00 | 25.02.2010прегледи 960 коментарикоментари 0


Русия предаде  на Турция проект  на междуправителствено споразумение  за строителство на атомна електростанция, съобщи ИТАР-ТАСС.
Москва чака от Анкара  оценка на получения проект  за споразумение и насрещни предложения. Те могат да бъдат изразени на  поредната среща на работни групи  на двете страни, която е планирана на 9 март в Москва.
Агенция ХаберТюрк, позовавайки се на източници от турското министерство на енергетиката, съобщи, че в рамките на руското предложение  се предвижда  да бъде създадено съвместно предприятие, което може да се нарича  "АО Атом". В него ще влезе турската компания  "АО производство на електричество / Електрик Юретим/ с 25 процента участие.  Също се разглеждат варианти  за държавно участие на  Турция  в проекта за строителство на  АЕЦ.
ХаберТюрк отбелязва, че като място за строителство на станцията се разглежда  населеното място Аккую край средиземноморското пристанище Мерсин.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган постигна споразумение с Русия  строежът на АЕЦ в Аккую, окръг Мерсин, да се осъществи без търг. Както е известно, първоначално за тази АЕЦ бе обявен търг през септември 2008 година, като единствен участник в него беше консорциум между руските компании Атомстройекспорт и Интер РАО и турската Park Teknik.
Имаше спорове около избора на място за изграждане на съоръжението и цената на електричеството, което ще се произвежда. На 20 ноември 2009 търгът бе отменен от турски съд поради нарушения в провеждането му, но страните продължиха преговорите за съвместно строителство на електроцентрала.
Освен Мерсин Турция  има и друга  перспективна площадка  за строителство на  АЕЦ  - град Синоп на черноморското крайбрежие.


 


Тагове: Турция, Аец, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg